Jak uzyskać pozwolenie na postawienie przyczepy gastronomicznej?

food truck
15.07.2024
Redakcja

Mobilna działalność gastronomiczna zyskuje na popularności. Serwowanie posiłków, napojów czy przekąsek bezpośrednio z przyczepy pozwala dosłownie podążać za klientem i daje dużą swobodę w planowaniu rozwoju biznesu. Czy czekają Cię skomplikowane formalności? Zobacz, jakie są warunki prowadzenia gastronomii w tym kontekście.

Gastronomia w przyczepie – czy start jest skomplikowany?

Istnieje szereg wymogów i zezwoleń, o których musisz pamiętać, gdy chcesz zacząć mobilną działalność gastronomiczną. Niekoniecznie należy do nich pozwolenie na postawienie samej przyczepy. Popularny food truck wymaga oczywiście oficjalnego założenia działalności gospodarczej (zwykle jest ona jednoosobowa).

Później obowiązkowe są odprowadzanie podatku oraz płacenie składek ZUS. Często pomaga w tym profesjonalne biuro rachunkowe. Otwierając działalność, musisz zarejestrować się również w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG).

Uwagi wymagają także wymagania sanepidu, który regularnie kontroluje działalność punktów gastronomicznych. Z perspektywy tej instytucji istotne jest, czy:

  • pracownicy dysponują aktualnymi badaniami lekarskimi i książeczkami sanepidowskimi;
  • w przyczepie jest swobodny dostęp do ciepłej i zimnej wody;
  • pojazd jest wyposażony w dwukomorowy zlew, umywalkę do mycia rąk, urządzenia chłodnicze, szafki na brudną i czystą odzież oraz okapy grzewcze;
  • w przyczepie powierzchnie robocze są łatwe do utrzymania w czystości;
  • produkty spożywcze są przechowywane zgodnie z zaleceniami, aby zachowały maksymalną świeżość.

Jeśli zadbasz o te aspekty, pozostanie Ci już przyjemność ze sprzedaży, kontaktu z klientem i czerpania zysków.

Lokalizacja przyczepy z gastronomią – jak zrobić to legalnie?

Pozwolenie na postawienie przyczepy gastronomicznej nie zawsze jest konieczne. Ustawa Prawo budowlane nie reguluje bowiem lokalizacji tego typu obiektów i związanych z tym formalności. Food truck należy do tej samej kategorii co stoliki restauracyjne czy parasole. Jeśli otwierasz mobilną gastronomię, musisz zwrócić uwagę nie na przepisy budowlane, ale raczej porządkowe.

Działalność w przyczepie trzeba zgłosić organowi administracji architektoniczno-budowlanej, jeżeli obiekt ten będzie stał pod danym adresem dłużej niż 120 dni i przestanie mieć charakter tymczasowy. Wówczas trzeba będzie uzyskać pozwolenie na budowę (nawet jeśli fizycznie do niej nie dojdzie). Większość przypadków gastronomii mobilnej rozpatrywana jest jednak indywidualnie, a często wystarczy nawet niewielkie przesunięcie kontenera, aby uniknąć formalności.

Zezwolenia może natomiast wymagać sama sprzedaż posiłków na terenie konkretnej gminy lub miasta.

Lokalizacja przyczepy a jej funkcjonalność

Lokalizacja przyczepy gastronomicznej może mieć znaczenie dla sukcesu Twojego biznesu. Najlepiej być widocznym dla klienta z daleka i obecnym tam, gdzie zachodzi realna potrzeba spożywania „posiłków pod ręką”. Zgodnie z prawem food truck może stanąć np. na terenie targowiska, imprezy plenerowej, w okolicy szkoły, uczelni czy na terenie niekomunalnym. W każdym przypadku organ zarządzający obszarem musi zgodzić się na prowadzenie tam działalności.

Czasem można wynająć również prywatną przestrzeń, jednak wówczas konieczne jest spisanie stosownej umowy. Na jej podstawie można później ubiegać się o pozwolenie na sprzedaż. Jeśli chcesz uniknąć kłopotów, zadbaj, aby Twój obiekt nie tamował ruchu pieszego czy samochodowego, ale płynnie wpisywał się w okolicę.

Konieczność uzyskania pozwolenia na postawienie przyczepy gastronomicznej obowiązuje zatem tylko tych przedsiębiorców, którzy w jednej lokalizacji działają dłużej niż przez 120 dni. To samo prawo dotyczy takich obiektów jak tymczasowy kontener sanitarny czy mobilny magazyn na działce. Jeśli więc chcesz uniknąć przynajmniej części formalności, pamiętaj o tej zasadzie.