Obecnie nie trzeba już budować własnego budynku czy wynajmować lokalu, by móc prowadzić restaurację. Kontenery to coraz popularniejsze rozwiązanie w branży gastronomicznej, dzięki któremu możesz rozpocząć biznes w dowolnej lokalizacji, a w razie potrzeby – szybko ją zmienić. Co powinno znaleźć się w ich wnętrzu? Jak dostosować kontener do własnych potrzeb?
Kontener dla gastronomii – zdecyduj o jego wielkości i układzie
Kontenery pozwalają na stworzenie modułowego budynku o dowolnym układzie i wielkości. Poszczególne segmenty można bowiem łączyć ze sobą na wiele różnych sposobów. Istnieje też opcja dobudowy kolejnego elementu już później, nawet po wielu latach korzystania z kontenera. W ten sposób można zwiększyć przestrzeń, gdy okaże się, że zainteresowanie restauracją jest większe, niż przewidywano na początku.
Na etapie projektowania naszych kontenerów możesz zdecydować o rozmieszczeniu kuchni, miejsc dla klientów, wyjść, instalacji czy pomieszczeń sanitarnych. Ważne są również udogodnienia, które mają znaleźć się w obiekcie. W branży gastronomicznej potrzebna jest przede wszystkim wentylacja, ale warto zainwestować też w klimatyzację. Nasi specjaliści doradzą, jakie rozwiązania sprawdzą się najlepiej w Twoim kontenerze.
Wyposażenie kontenera dla gastronomii
W kontenerze gastronomicznym muszą znaleźć się wszystkie urządzenia i meble, z których korzysta się też w standardowych restauracjach. Mowa tu o profesjonalnych kuchenkach, zmywarkach, piekarnikach, zlewozmywakach itd. Ważne są też meble, w których będą przechowywane drobne akcesoria czy produkty spożywcze.
Wewnątrz obiektu można zamontować sprzęt stosowany w klasycznych lokalach gastronomicznych w murowanych budynkach – bez konieczności kupowania urządzeń o specjalnej specyfikacji technicznej. Kontener ma bowiem dostęp do wszystkich potrzebnych mediów, do których można przyłączyć również sprzęt o dużym poborze prądu.
U nas możesz samodzielnie zdecydować np. o rozmieszczeniu gniazdek elektrycznych czy przyłączy wodnych. Pozwala to na określenie lokalizacji zlewozmywaka, zmywarki, lodówki, piekarnika i innych urządzeń. To od Ciebie zależy, jak będzie wyglądać gotowa kuchnia czy sala dla gości. Nasi specjaliści doradzą i zaproponują rozwiązania, po które najchętniej sięgają klienci z branży gastronomicznej.
Kontener gastronomiczny a względy sanitarne
Aby prowadzić jakąkolwiek działalność gastronomiczną, należy uzyskać pozytywną opinię specjalistów z Sanepidu. Kontrolują oni obiekt i sprawdzają, czy spełnia on obowiązujące normy. W przypadku restauracji w kontenerach proces ten wygląda tak samo, jak w standardowych lokalach gastronomicznych. Ważne jest, by:
- lokal miał odpowiednią wysokość w części sanitarno-higienicznej i produkcyjnej;
- powierzchnia pozwalała na łatwe utrzymanie w czystości;
- ściany, podłogi i meble były wykonane z materiałów nietoksycznych;
- w obiekcie znajdował się sprawnie działający system wentylacji;
- istniało osobne miejsce na środki czystości;
- produkty spożywcze były magazynowane w odpowiedni sposób.
Wymogów Sanepidu jest znacznie więcej – mogą one też zmieniać się z biegiem czasu i nowymi przepisami. Oprócz wspomnianych aspektów specjaliści weryfikują dokumentację lokalu i pracowników oraz zgodność trybu funkcjonowania firmy z przepisami BHP.
W kontenerach można więc legalnie prowadzić działalność gastronomiczną, ale trzeba spełnić wszystkie aktualnie obowiązujące wymagania. Najważniejsze jest, by obiekt miał odpowiednie wymiary, dostęp do wszystkich mediów i właściwie skomponowane wyposażenie.
Dowiedz się, jak uzyskać pozwolenie na postawienie przyczepy gastronomicznej?
Dbamy o to, by nasze kontenery gastronomiczne pozwalały na zachowanie higieny i standardów przechowywania żywności oraz chemii zgodnie z wymogami Sanepidu. Tworzymy obiekty, w których można bez problemu prowadzić bezpieczną i legalną działalność – niezależnie od tego, czy jest to wykwintna restauracja, czy np. bar mleczny. Zapraszamy do współpracy!